European Media Partner

De Middellandse Zee onthaast

De Middellandse Zee heeft alles: een riant aanbod aan landen, kleurrijke natuurlandschappen, culturele hoofdsteden en bovenal zon, zee en een lekkere keuken. Troeven die tijdloos zijn, maar ons reisgedrag verandert wel.

“Mensen werken een heel jaar en willen nu echt onthaasten en tot rust komen”

De tijd dat we ieder jaar naar hetzelfde stekje gingen, ligt al lang achter ons. “We verleggen graag eens”, vertelt Roel Verwiel, country marketeer bij reisorganisatie Eliza was here, die ruime ervaring heeft met kleinschalige locaties. De bestemmingen blijven, maar het reisgedrag vertoont wel verschuivingen: “Voor de grote massabestemmingen zal er altijd een publiek zijn, maar charme locaties zijn erg in trek. Mensen werken een heel jaar en willen nu echt onthaasten en tot rust komen. De Middellandse Zee is perfect: zon, zee én een lekkere keuken. Een kleinschalige Bed & Breakfast past beter in die visie dan een groot massahotel. Klassiekers als Ibiza, Mallorca en Rhodos blijven het goed doen, maar we zien ook een opmars van pakweg Gozo, Puglia (Zuid-Italië), Catalonië en de Peloponnesos.”


Claire Bracke is zaakvoerster van een reisorganisatie en ziet dat Oost-Europese bestemmingen momenteel erg in trek zijn: “Rond de Middellandse Zee denk ik vooral aan Albanië en Montenegro. Mensen zoeken dat ongerepte dat je in zo’n landen nog echt kan vinden. Kroatië en Slovenië blijven ook erg populair maar zijn natuurlijk niet meer zo ongerept.”


Bracke omschrijft dat ook alternatievere reizen rond de Middellandse Zee in populariteit stijgen: “Mensen beleven graag bepaalde streken op een trager tempo. Vertrekkend vanuit een charmant landhuis je vakantie opluisteren met een creatieve kookworkshop, een avontuurlijke kajaktocht of een bezoek aan lokale wijnproducenten.” Een reistrend die eveneens door Roel Verwiel wordt onderschreven.


Wat locaties betreft, zit ook Malta enorm in de lift. Bracke: “De kleinschaligheid van het eiland, het mooie weer en de combinatie citytrip en natuur hebben hier de grote aantrekkingskracht.” 


De kinderen spelen uiteraard ook een grote rol in het reisverhaal. Als zij het naar de zin hebben, dan ook de ouders. Verwiel ziet twee grote tendensen. Enerzijds bij de ouders met kinderen tussen de nul en de tien jaar: “Die gaan echt voor quality time met het gezin. De vakantie moet hun drukke dagdagelijkse leven compenseren.” Anderzijds zijn er de kinderen tussen de tien en de vijftien jaar: “Hier willen ouders vooral iets bijbrengen aan hun kroost: cultuur, geschiedenis, natuur en culinaire diversiteit.”


Aan de andere kant zullen bepaalde gezinnen altijd kiezen voor een all-in vakantie vlakbij het strand en met een groot watercomplex rond het zwembad. “Voor kinderen werkt water altijd”, vertelt Evy Janssens, hostess op Ibiza. “Ik hoor vaak van ouders die enkel maar een foto op internet hoefden te tonen van het zwembad en de glijbanen en de kinderen waren verkocht. Bovendien is er bij een all-in steeds het comfort dat je nooit hoeft te kijken voor eten en drinken en de reis amper duurder uitvalt dan gepland. Dat geeft bij een bepaald publiek toch de doorslag.” 


In de zoekmachine wordt ook vaker ‘logeren bij Belgen’ ingetikt. “Het ‘home away from home’ principe is hip, ook rond de Middellandse Zee”, besluit Verwiel. “Mensen logeren graag bij landgenoten. Het geeft hen een veilig gevoel en bovendien is de gastheer veel toegankelijker dan de receptioniste van een groot hotel. De gastheer is hier een eerste aanspreekpunt en functioneert als privé gids die nuttige tips kan geven over de streek, bezienswaardigheden en lekkere restaurantjes. In de eigen taal. Dat is win-win.”

Fakt

21 jaar kan je reizen naar de Middellandse zee, want exact zoveel landen worden erdoor begrensd of liggen er pal in. Als je in Spanje begint, kom je achtereenvolgens tegen: Spanje, Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Montenegro, Albanië, Griekenland, Turkije, Syrië, Libanon, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko tegen. En dan mag je zeker Malta en Cyprus niet vergeten. Maar misschien toch nog even wachten met het inplannen van Syrië. 

Share this article

Journalist

Felix Sanders

Related articles