European Media Partner

Een tijd om te geven

Wil je de eindejaarperiode gebruiken om een goed doel te steunen? Zo wordt jouw actie een succes! 

Of je nu gebruikte spullen wil inzamelen, de opbrengst van een feestje wil schenken, dan wel mensen wil aanzetten om te doneren, creativiteit en inventiviteit zijn een must, ook als het om een goed doel gaat. Organiseer bijvoorbeeld eens een cocktailparty waarbij je gasten aan de deur hun beker moeten kopen. Hoe groter de beker, hoe duurder uiteraard. Of wat te denken van een “verkeerde sweater”-party? Iedereen komt naar het feest in zijn lelijkste trui. Op het einde van de avond worden ze verzameld om weg te schenken. Ook leuk is een “stiltefeest”: je maakt een superlange afspeellijst en geeft iedere bezoeker, tegen betaling, een koptelefoon. 


Dans- of theatervoorstellingen in openlucht zijn erg populair en geven schenkers de kans om meer te weten te komen over de plaats van de voorstelling. Denk out-of-the-box: een verlaten fabriekshal, een mijnterrein of leeg zwembad. Je kunt natuurlijk ook met een theatergezelschap afspreken dat een deel van hun winst naar een goed doel gaat. Markten met ambachten zijn ook heel erg hip tegenwoordig en ideaal voor het eindejaar wanneer mensen op zoek zijn naar originele cadeautjes. 


Ook straatfeesten zijn altijd een winner, zelfs tijdens de koude eindejaardagen. Elke buurtbewoner brengt zelf eten, drinken en tuinstoelen mee en deelt dit met zijn buren. Rommelmarkten zijn dan weer prima geschikt om nog munt te slaan uit oude spullen. Iedereen heeft wel iets waar hij graag vanaf wil. De opbrengst gaat uiteraard naar het goed doel. Je kunt zo’n markt ook specifiek voor kleren organiseren. Iedereen brengt een stuk mee dat hij niet meer draagt en mag in ruil iets kiezen wat iemand anders weggeeft. De rest wordt verkocht. 


Veel inzamelacties komen met een competitie. Een voetbaltornooi is natuurlijk een klassieker, maar waarom geen vijfkilometerloop organiseren? De lopers kunnen bijvoorbeeld gesponsord worden. Extra aandacht krijg je door een speciale dresscode of een ongewone locatie. Nog specialer is een pokertornooi. Er is één prijs voor de winnaar (en veel eer) maar alle andere opbrengsten worden weggeschonken. 


Wil je verder gaan dan pokeren? Kies voor een casinoavond met meerdere kaartspellen. De dresscode is uiteraard “chique” en er zijn ook cocktails en versnaperingen te koop. Ook voor een bowlingavond vind je ongetwijfeld heel wat deelnemers. Bijkomend voordeel je bent niet afhankelijk van het weer. Beginnelingen kunnen bijvoorbeeld lessen “kopen” bij gevorderden. Wil je ontspanning combineren met dieren: yoga met beesten is erg hip nu. Je kunt kiezen uit geiten, kippen of zelfs kittens.


Echte publiekstrekkers zijn natuurlijk inzamelacties waarbij je iets doet met eten. Organiseer bijvoorbeeld een ‘diner en blanc’: je gasten mogen enkel witte kleding dragen. Voor elk stuk dat niet wit is, betalen ze een ‘boete’. Door elke gast iets te laten meebrengen, hou je het verder democratisch. Je kunt ook een rondleiding in een wijnmakerij organiseren, iets waar veel mensen in geïnteresseerd zijn. Wie een wijn met een gepersonaliseerd label of een private label wil koen, moet een donatie doen. In dezelfde sfeer: een kookcursus met een echte chef. Waarbij de avond wordt afgesloten met wat werd klaargemaakt. 


Je kan ook geld verdienen door mensen een rit naar het containerpark of recyclecentrum te besparen: haal gebruikte inktpatronen, afgedankte elektronica of oud papier op en verkoop dit zelf. Zeker in januari kan je dit idee recyclen door mensen van hun oude kerstboom af te helpen. Tegen betaling uiteraard.

Share this article

Journalist

Frederic Petitjean

Related articles