European Media Partner

Energiebesparing begint bij inzicht

Besparen op energie is eigenlijk helemaal niet spannend voor de meeste consumenten. Dat wordt het pas als er (financiële) voordelen aan te pas komen. Zodra je weet hoe je je verbruik in kaart kunt brengen, kun je profiteren van deze voordelen.

Het is essentieel om te weten wanneer, hoeveel en wat je precies verbruikt aan stroom en gas voordat je kunt gaan werken aan besparingen. Elk apparaat vraagt daarnaast weer om andere hoeveelheden stroom. Verbruik inzichtelijk maken kan op een eenvoudige manier met verschillende soorten slimme energiemonitoren.


Een voorbeeld van een dergelijke monitor is de QBox van de groene energie- leverancier Qurrent. Mattijs Winter, marketingmanager bij Qurrent, legt uit: “Niet alleen kunnen consumenten zien hoeveel ze verbruiken en wat het kost, ook kunnen ze een vergelijking maken met voorgaande jaren.”


Wat het apparaat echter niet doet is de temperaturen in huis besturen op afstand. Tado, de slimme thermostaat van een partnerbedrijf van Qurrent, doet dit wel. Via de ene app kunnen gebruikers op hun telefoon hun verbruik in de gaten houden en met de andere kunnen zij het reguleren. Hoewel er andere energie- leveranciers zijn met vergelijkbare technologie, is het gebruik vaak beperkt tot het eigen merk. De QBox en Tado kunnen ook toegepast worden bij huishoudens met andere leveranciers.


Volgens Winter is de monitor een fijne tool, maar is het niet genoeg om een echte impact te hebben op milieu en portemonnee: “Inzicht geeft nog geen winst. Consumenten moeten bewust hun gedrag aanpassen om werkelijk invloed te hebben op hun footprint. Energie is helaas voor veel mensen een low-interest product. Het wordt pas high-interest als ze zien wat de effecten zijn van hun maatregelen en werkelijk hun lifestyle aanpassen.”

Share this article

Journalist

Annette Hoeksema

Related articles