European Media Partner

Iedereen zou eens moeten backpacken

Mijn eerste studiejaar Communicatiewetenschap zit erop. Ik ben 19 jaar en sta met een backpack op mijn rug op Schiphol. Over een paar uur zit ik in een vliegtuig naar Brazilië en begin ik aan mijn eerste backpackreis ooit. De vriendin met wie ik ga is al een halfjaar op pad en zal me afhalen van het vliegveld van Salvador de Bahia. Ik heb keihard gespaard voor dit avontuur en kijk er al maanden naar uit. 

Als ik afscheid moet nemen van iedereen die me lief is, word ik ineens overspoeld door emoties. Tranen rollen over mijn wangen. Blijdschap, angst voor het onbekende, zenuwen, een adrenalinekick, heimwee... Door mijn hoofd spookt honderd keer diezelfde vraag: waarom wilde ik dit ook alweer zo graag? Eenmaal in het vliegtuig begint mijn hart op een normaler tempo te kloppen, drogen de tranen op en breekt langzaamaan een lach door. Wat blijft is de gezonde kriebel in mijn buik. Shit hé, ik zit hier gewoon! Alleen! En ik ga deze droom waarmaken! 


De backpackreis door Brazilië is een aaneenschakeling van fantastische avonturen en bewijst dat dit de beste beslissing ooit was. Als mijn vader bij thuiskomt vraagt wat ik wil doen als ik klaar ben met studeren zeg ik vrijwel direct: reizen. Want ik ben verslaafd – zo erg dat ik niet eens wacht tot na mijn afstuderen, maar besluit om elke zomer een grote reis te maken en na mijn bachelor een wereldreis. Ik roep tegen iedereen die het horen wil dat ze ook moeten gaan, want wat is backpacken tof! 


WAAROM IEDEREEN HET EEN KEER MOET PROBEREN

Tijdens het backpacken voel je je vrij. Elke dag is één groot avontuur, je maakt nieuwe vrienden, geniet volop en ziet tegelijkertijd enorm af, leert jezelf kennen en doet wat je wilt. Je ontdekt dat je helemaal niet veel nodig hebt in het leven, alles wat belangrijk is past in een rugzak en dagenlang dezelfde kleding dragen wordt eerder regel dan uitzondering. Maar je leert ook te plannen, Nederland te waarderen, je aan te passen, een cultuurshock te overwinnen. Je wordt open en sociaal. En je leert te sparen, want eerlijk is eerlijk: backpacken kost natuurlijk wel wat. Je stapt vaker dan ooit uit je comfortzone en wordt fitter en gezonder doordat je zoveel buiten bent en die backpack moet tillen. Je maakt kennis met andere culturen, leert je leventje thuis los te laten en ziet hoe mensen aan de andere kant van de aardbol leven. De wereld bestaat uit zoveel meer dan je eigen woonplaats en cultuur; het is simpelweg zonde om alleen die te ervaren tijdens je leven. Verruim je blik en ga op avontuur. Backpacken is fantastisch in heel veel opzichten; iedereen zou het minstens één keer in zijn leven moeten doen.


WAT VOOR TYPE BACKPACKER BEN JIJ?

Onderweg kom je veel lotgenoten tegen. Gezellig, want dan kun je je reiservaringen delen en je maakt nieuwe vrienden over de hele wereld. Toch zijn niet alle backpackers uit hetzelfde hout gesneden. Je hebt de über-budgetbackpackers, die zo min mogelijk uitgeven, over elke cent nadenken en over een euro kunnen onderhandelen. Daartegenover staan de flashpackers, die hun backpack voor de helft hebben gevuld met camera’s en andere tech-gadgets, zoals een drone, laptop of E-reader. Zij kiezen niet meer voor slaapzalen in hostels, maar leggen graag wat neer voor een comfortabel hotel, chiquere restaurants en excursies. De paspoortstempelverzamelaars willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk landen zien en doen een vreugdedansje bij elke nieuwe stempel die ze bemachtigen. Er zijn ook backpackers die dagenlang op één plek blijven; ze doen vrijwilligerswerk of blijven langer omdat ze hun bestemming voor hun gevoel dan pas écht hebben ervaren. Sommige backpackers zijn meegesleurd door hun vrienden, die backpacken voor het eerst en vinden alles fantastisch. Maar je ontmoet ook partyanimals, die vooral de tofste feestjes willen meemaken. Er zijn doorgewinterde reizigers die alles vergelijken met andere landen en het altijd beter weten, maar ook hippies op blote voeten die je er makkelijk van verdenkt ooit gewoon een ne-gen-tot-vijfbaan te hebben gehad. Backpackers zijn er in alle soorten en maten, niemand is een typische backpacker – die bestaat simpelweg niet – en tegelijkertijd is iedereen er één die houdt van rondreizen.


Roëll de Ram, founder van WeAreTravellers.nl

Fakt

Meer lezen over backpacken? Check het boek 'Backpack Bestemmingen' van Roëll de Ram

Share this article

Journalist

Related articles