European Media Partner

Is ons huis klaar om de winter door te komen?

De échte winter staat voor de deur. Net zoals we onze auto winterbanden opleggen, van een onderhoud voorzien en ’s avonds afdekken, moeten we ook ons huiselijk nest winterklaar maken. Hoe doen we dat? 

Om ons huis winterklaar te maken, hoeven we zelfs geen groot budget te voorzien. Meer nog, de meeste efficiënte zaken kunnen we zelf in een handomdraai. “Letterlijk”’, weet Bram Devos, zaakvoerder van Buldit. “Radiatoren ontluchten kost niets en bespaart meteen. Lucht in de leidingen doet de efficiëntie van de radiatoren afnemen zodat ze niet volledig opwarmen. Elektrische radiatoren of convectoren kan je als voorbereiding op de winter best eens stofzuigen zodat de luchtcirculatie maximaal is.”

Devos vertelt ons ook dat de sleutel in kleine dingen zit: “Je thermostaatregeling bijvoorbeeld. Stel de gewenste dagtemperatuur niet in tot je gaat slapen maar laat de temperatuur reeds zakken naar de gewenste nachttemperatuur een half uur tot een uur voor je gaat slapen. Maak overdag ook gebruik van de zon. Laat ramen aan de zonnekant vrij, zodat je kamer gedurende de dag lekker kan opwarmen. Aan de koude zijdes hou je ramen en rolluiken beter dicht.” Ook tocht kan een grote impact hebben op je verbruik. Met tochtstrips of siliconen kan je kieren en naden gemakkelijk afdichten. Devos: “Voel je veel tocht langs je buitenmuren dan kan het aanbevolen zijn om je spouwmuur te laten isoleren. Tochtgaten kan je makkelijker voelen wanneer je handen vochtig zijn. Je huis potdicht maken is ook niet de bedoeling. Gecontroleerd ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat.”


En dan zijn er natuurlijk nog de klassiekers om je huis winterklaar te maken. Zo weet iedereen wel dat je de buitenkraantjes best dicht draait. Bouwwonen.net vertelt ons dat we ze best afsluiten voor Koning Winter echt langskomt en onze waterleidingen doet bevriezen en barsten. Binnen kiezen we best voor goede isolatie om de warmte zo lang mogelijk vast te houden. Die warmte komt meestal uit onze ketel en die heeft zeker een onderhoud nodig. Kijk de drukmeter van de verwarmingsketel na en steek water bij indien nodig. Wist je trouwens dat een tweejaarlijks onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie verplicht is? “Contacteer daarvoor tijdig een erkend installateur. Een goed onderhouden ketel verwarmt efficiënter en goedkoper.”


Een laatste nuttige tip vinden we bij de schoorsteen. Niets gezelliger dan voor de open haard zitten en af en toe een houtblokje op te werpen, maar wees alert voor schoorsteenbranden. Laat je schoorsteen niet alleen reinigen voor zwarte Piet, maar doe het vooral om niet in de problemen te komen met je huis of met je woningverzekering. 


Als al deze zaken in orde zijn, is je huis bijna winterklaar. En toch is er nog één iets wat we niet mogen vergeten: technologie. In de toekomst zullen nieuwe snufjes er steeds vaker voor zorgen dat ons huis op elk moment en in elk seizoen optimaal verwarmd is. Bram Devos besluit dan ook dat dé revelatie van de afgelopen jaren de ‘slimme thermostaat’ is: “Deze sluit je aan op je radiatoren en kunnen individueel ingesteld worden op vaste tijdstippen. Nog slimmer zijn degene die gekoppeld zijn met een app die je vanop afstand kan bedienen. Sommige systemen hebben zelfs geofencing-technologie die merken wanneer je bijna thuis bent om vervolgens de verwarming te activeren. Ideaal wanneer je geen vaste routine hebt.”


Share this article

Journalist

Felix Sanders

Related articles