European Media Partner

Je komt (bijna) overal met de auto

Vakantie associëren we vaak automatisch met vliegen, maar ook met de auto kan je prachtige reizen maken. Akkoord, veel verder dan Europa zal je waarschijnlijk niet raken, maar met een beetje voorbereiding maak je er topvakantie van.

“Er is geen enkel vervoermiddel waarmee je zo flexibel bent als met de wagen.”

Je vertrekt wanneer het je uitkomt en je gaat en staat waar je wilt. Dat zijn, in een notendop, ongetwijfeld de grootste voordelen van een autovakantie. “Er is geen enkel vervoermiddel waarmee je zo flexibel bent als met de wagen”, zegt Lot Wildiers, oprichtster van de blog Reisgoesting. “Als je heel kleine kinderen hebt, is het vaak zelfs de handigste manier om te reizen. Sleur zo’n MaxiCosi en reuzenzak Pampers maar eens mee op het vliegtuig.” 


De nadelen van reizen met de auto laten zich ook makkelijk samenvatten: je bent beperkt in je bestemmingen (Europa) en je bent lang onderweg. Al is dat misschien ook een voordeel.  Wildiers: “Je kunt met de wagen overal stoppen en vaak krijg je dan zo zelfs twee reizen voor de prijs van één. Vorige zomer zijn we met de auto naar Firenze gereden. We zijn teruggekomen via Liechtenstein, een onontdekte parel met een compleet andere sfeer en waar het ook heerlijk koel was in vergelijking met de veertig graden in Italië.” 


Ook voor Dominique Polfliet uit Aarschot is de kans om minder bekende plekjes te bezoeken een reden om er vaak met de auto op uit te gaan. Elk jaar doet ze een drietal tripjes met de wagen. “We rijden nooit in een trek recht naar onze bestemming”, vertelt ze. “We doen maximum 500 of 600 kilometer per dag. Op voorhand stippel ik ook altijd bezienswaardigheden onderweg uit, vaak doen we daar dan ook een kleine omweg voor. Het zijn meestal plaatsjes waar je wel eens zou willen komen, maar die misschien net niet bijzonder genoeg zijn om er speciaal naar toe te rijden.” 


Soms kiezen reizigers specifiek voor een trip met de auto omdat ze denken dat dat goedkoper uitkomt, maar dat is maar zelden het geval, zegt Wildiers. “Als je de brandstofkosten meerekent, is met de auto rijden meestal net duurder dan met het vliegtuig reizen. Soms komen er ook nog onverwachte kosten bij, voor parkeren bijvoorbeeld. Of voor tolgeld, in Frankrijk kan dat stevig oplopen. Het voordeel is wel natuurlijk dat je geen huurauto meer moet hebben.”


Als bestemmingstip voor een autoreis wil Wildiers nog Noorwegen meegeven. “Een prachtig land, maar let als chauffeur wel op: er is een absolute nultolerantie wat alcohol betreft en zelfs op veel snelwegen geldt een maximumsnelheid van 90 per uur. Verplaatsingen kunnen er dus best wel veel tijd kosten.”

Fakt

Wil je niet voor verrassingen komen te staan, laat dan net voor je vertrek je auto nog even nakijken door je garage. Zo is de kans dat je met pech aan de kant staat, meteen een heel stuk minder. Kijk ook na wat precies in je auto verplicht moet aanwezig, bijvoorbeeld sneeuwkettingen of hesjes. Dat verschilt van land tot land. 

Share this article

Journalist

Frederic Petitjean

Related articles