European Media Partner

Kerstmarkt zet in op licht, beleving en sfeer

Net zoals festivals onze zomer inpalmen, hebben kerst- en wintermarkten al jaren een definitieve plek veroverd op onze winterkalender.

“Spreiding van de kerstactiviteiten moet zorgen voor een grotere spreiding van de drukte in de binnenstad”

Geen dure ticketprijzen, geen loden zon en geen overvolle campings. Tot zover de grootste verschillen tussen de zomerfestivals en de wintermarkten. De grootste gemene delers blijven echter gezelligheid, samenzijn met vrienden en een frisse pint. Correctie glühwein.  Kerst- of wintermarkten kleuren al jaren onze grote en minder grote steden in de winter en proberen elkaar te overtroeven met creativiteit en feeërieke taferelen. Dat zal dit jaar niet anders zijn. 


In Brugge bijvoorbeeld zet men in op een heus lichtfestival gebaseerd op de rijke geschiedenis van de stad. Voor het eerst in jaren werd het episch centrum van de feestelijkheden voor een stuk weggetrokken van de Brugse historische markt. Twee licht- en belevingswandelingen die starten aan het stationsplein, slingeren je door de stad om onder meer halt te houden in het Minnewater waar een pop-up ijspiste op het water gebouwd wordt in een uniek decor. Vorig jaar trok de Brugse binnenstad 1,3 miljoen bezoekers met piekdagen tot 50.000 bezoekers. “Spreiding van de kerstactiviteiten moet zorgen voor een grotere spreiding van de (toeristische) drukte in de binnenstad”, klinkt het bij het Brugse stadsbestuur. 


Ook in Gent verandert het historische centrum in een winterlandschap, van het Sint- Baafsplein tot het Veerleplein. De ‘Gentse Winterfeesten’ vormen een perfect alternatief voor wie te lang moet wachten op de echte Gentse Feesten. Het Veerleplein neemt je mee naar de kerstdagen in de jaren twintig, op het Emile Braunplein schaats je in een middeleeuws decor en kinderen kunnen het Gravensteen bezoeken in een bourgondische uitvoering met verbluffende feesttafels en eindeloze versieringen. 


Antwerpen wordt magisch mooi. De grootste stad van Vlaanderen trekt alle registers open om jong en oud te plezieren. Een ijspiste met sterrenhemel op de Groenplaats of een wandeling door een magisch winterbos aan de Handschoenmarkt? Het kan allemaal. Ook een ommetje waard is het Steenplein met zijn vuurboom, kerstkindertuin en diverse pop-up bars en food corners. Onder het tentzeil wordt op woensdagnamiddag en in het weekend ook animatie voorzien. En dan is er uiteraard nog dé klassieker: de Grote Markt, met zijn mooi versierde kerstboom, het winters uitgelichte stadhuis, de prachtig verlichte gildenhuizen en natuurlijk de feeërieke hangende wintertuin, met zijn honderden fonkelende lichtjes.


Brussel Bruist, ook tijdens de eindejaarsperiode. Onze hoofdstad pakt opnieuw uit met ‘Winterpret’ of ‘Plaisirs d’Hiver’, een gigantische sfeermarkt in hartje Brussel, verspreid over verschillende pleintjes en markten. Publiekstrekker blijft de gigantische kerstmarkt op de Vismet. Meer dan 200 kraampjes lokken de bezoekers met speelgoed, decoratie, hapjes en pittige drankjes. En de kids kunnen… kerstballen vissen! Wie geen hoogtevrees heeft, moet zeker de verlichte hoofdstad bekijken uit het reuzenrad. De Beurs zal opnieuw volledig autovrij zijn en diverse culturele gewoontes en gerechten in de verf zetten. Aan de Munt is er een grote ijspiste en de Grote Markt tenslotte biedt geen verkoopstandjes, maar wel een gigantische kerstboom die even hoog reikt als de gildenhuisjes. De ballen zijn vergelijkbaar met een basketbal. Bigger, better, Brussel. Hier valt werkelijk vanalles te beleven.


En dan is er nog Hasselt, al jaren een toonbeeld van een creatieve kerstmarkt. Het Kolonel Dusartplein wordt omgetoverd tot een grote kerstkermis vol belevenis. Waar de focus in andere steden ligt op marktjes en kraampjes, gaat men hier resoluut voor attracties. Diverse draaimolens, wilde ritjes, creepy spookhuizen en speelse spiegelpaleizen. De wintermarkt in Hasselt is een echte kerstkermis.

Fakt

Kerst is in werkelijkheid van oorsprong Germaans, een heidens feest. Het markeert het feit dat de kortste dagen voorbij zijn en we terugkeren naar de zon, de zogenaamde winterzonnewende of midwinterviering. Dat we de geboorte van Jezus vieren op 25 december vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het jaar 221.

Share this article

Journalist

Felix Sanders

Related articles