European Media Partner

Vrouwen mogen tijdens en na zwangerschap meer voedingsmiddelen dan ze denken

Zwangere vrouwen en moeders van pasgeboren baby’s horen vrijwel alleen wat zij niet mogen eten, terwijl de lijst van voedingsmiddelen die wél mogen, veel langer is. Door gebrek aan kennis haalt ook maar twee procent van de zwangere vrouwen de aanbevolen hoeveelheid eten. Meer aandacht voor wat wel mag is daarom hoognodig.

Door de focus op restricties vreest lacatatiekundige Annelies de Haan dat er nog een reden ontstaat waardoor een vrouw misschien afhaakt op borstvoeding. Ze ziet veel vrouwen die zelfs ná de zwangerschap nog hun favoriete gerechten achterwege laten. Terwijl je tijdens de borstvoeding periode echt alles kunt eten wat je zelf wilt. Het is alleen belangrijk voldoende te variëren en het gezond te houden. En een lekker wijntje zo nu en dan kan na de zwangerschap heus wel. Enige kanttekening hierbij is dat je het na het voeden doet en zeker bent dat de alcohol uit je bloed en dus ook uit de melk is voor de volgende borstvoeding. Dit duurt gemiddeld twee uur nadat de baby gevoed is.


Laura Kool, diëtist bij Novita Utrecht is ook van mening dat er te weinig focus is op wat wel kan. Rauwe vis tijdens de zwangerschap moet je inderdaad vermijden, vertelt Laura, maar dit betekent niet dat je bijna geen vis kunt eten. Het is juist goed om vis te eten, zodat je de omega 3 vetzuren binnenkrijgt. In ruil voor die heerlijke sushi en oesters zijn er genoeg andere lekkere visgerechten. Denk bijvoorbeeld aan een gebraden zalmfilet, kabeljauw, kibbeling, gekookte en gebakken mosselen of garnalen, zure haring en ga zo maar door. Hetzelfde geldt voor zuivelproducten. Alles dat verhit is geweest, kun je gewoon eten. Daarnaast hoeft de vermeende koffieliefhebber zich ook geen zorgen te maken, want twee kopjes koffie per dag is toegestaan als je geen andere cafeïne producten inneemt. 


Dan zijn er ook nog de verschillende berichten over voeding voor je baby. Zo werd er tot kort geleden nog gedacht dat een baby na de borstvoeding kramp krijgt als de moeder knoflook, ui of kool eet en verse jus drinkt. Inmiddels is bekend dat krampen bij een baby onder andere kunnen ontstaan doordat de darmen nog moeten rijpen. Daarnaast zou je allergene voedingsmiddelen, zoals pinda’s, tarwe en vis beter niet te vroeg kunnen geven. Lindsey Langenhof kinderdiëtist en eetcoach Voedingswijs Nijmegen vertelt dat als je er langer mee wacht, het juist allergieën kan veroorzaken. Bij voorkeur start je er al tussen de vier en zes maanden mee, om de kans op een allergie te verkleinen. 


Ook worden alle voordelen en nadelen over borst- en flesvoeding in verscheidene artikelen op een rij gezet, zodat moeder afweegt of zij beter flesvoeding of borstvoeding kan geven. Maar volgens Lindsey is borstvoeding echt de beste optie, behalve als het door een afwijking niet mogelijk is. Borstvoeding bevat de nodige voedingsmiddelen en past zich aan de leeftijd en conditie aan van de baby, het tijdstip van de dag en hoe vaak het kindje al gedronken heeft.

Share this article

Journalist

Esra Buke

Related articles